Alles wat je wilt weten over gravelbikes

In Nederland ‘wonen’ meer fietsen dan mensen. Dit zijn voornamelijk stadsfietsen, maar ook sportieve modellen, zoals racefietsen, mountainbikes en gravelbikes. Met name de gravelbike heeft de afgelopen jaren ontzettend aan populariteit gewonnen. En het is niet voor niets dat deze ‘alleskunner’ zo populair is. In dit artikel lees daarom wat een gravelbike precies is, waar deze zijn populariteit aan te danken heeft en wat je er allemaal mee kan.

De gravelbike als alleskunner

Gravelbikes zijn bijzonder veelzijdige (sport)fietsen die geschikt zijn voor het rijden op diverse ondergronden. Alhoewel de gravelbike in essentie is bedoeld voor het rijden op gravel: een onverharde, fijne, grindachtige ondergrond, kun je er in de praktijk probleemloos mee afwisselen tussen verharde wegen en onverharde paden. Een gravelbike wordt daarom ook wel de ‘alleskunner’ genoemd. De fiets is geschikt voor (of aan te passen aan) vrijwel alle (sport)fietsdisciplines: racen, langeafstanden rijden en mountainbiken.

Waarom een gravelbike de juiste keuze is

Als sportieve fietser kun je tijdens iedere rit voor verrassingen komen te staan. Met name met het wisselvallige weerbeeld in Nederland, weet je niet in welke staat je de wegen en paden tijdens je fietstocht aantreft. Met een gravelbike ben je overal op voorbereid. Een gravelbike biedt comfort en is bovendien ontzettend efficiënt. De fiets is immers speciaal gebouwd voor het rijden op verschillende ondergronden. Er zijn diverse aanbieders van gravelbikes. Zo vind je op Bikesuperior een breed aanbod in soorten, modellen en merken gravelbikes.

Doe-het-zelf-fiets

Kant-en-klare gravelbikes beschikken doorgaans over een racestuur en de geometrie van een langeafstandsracefiets, maar zijn tegelijkertijd voorzien van dikke(re) banden die zorgen voor aangenaam comfort en grip op zachtere ondergronden. Dikwijls kun je er ook voor kiezen om je gravelbike volledig zelf samenstellen. Je bepaalt in dat geval zelf de gewenste combinatie van het frame, de wielen en het stuur. Je kunt er tevens voor kiezen om meerdere soorten wielen voor jouw gravelbike aan te schaffen. Smalle banden om tot ultieme racesnelheden te kunnen komen, middelgrote banden voor de echte alleskunnersensatie en brede banden voor een avontuurlijke (mountain)bike-rit.

Beginnen met gravellen?

Heb je eenmaal een gravelfiets gekocht wees dan voorzichtig en ga niet zomaar de lokale single-tracks op. Mocht je twijfelen over je techniek, roep dan hulp in of volg een mountainbike of gravel clinic. Wel zo veilig!

Het bericht Alles wat je wilt weten over gravelbikes verscheen eerst op Ride it!.